Andaria - žije?

Slouží pro dotazy a rady nově příchozím hráčům
Pravidla fóra
Neprudit, nehádat se a nespamovat, slouží pro pomoc nově příchozím. Spam oceňován výstrahami. Nově příchozí hráči si prosím do podpisu doplní jméno své postavičky, pokud bude jiné než nick.
Odpovědět
William Purse
Hráč

Andaria - žije?

Příspěvek od William Purse »

Ahoj.

Chtěl bych se zeptat na názor vás - hráčů. Jak hodnotíte vývoj Andarie? Mám na mysli, jestli to tady stále žije, nebo to jde spíše dolů.

Ultimu jsem hrál hooodně dávno, hlavně na Kelevaru. Tam mě to už ale neláká, každý umí vše a smysl hry mi uniká.

Andarii považuju za nejlepší možný server (původní zakladatel Stan je můj dlouholetý kamarád), vím o co se Stan snažil a jakou měl vizi (běhal jsem tu jako GM v době, kdy server nebyl ještě ani funkční ;)).

Ale uteklo spoustu času a možná je vše jinak. Tak pokud by si některý aktivní hráč našel chvilku a hodil mi tu postřehy a názory na tyto otázky, tak mu budu vděčný:

1) Je server aktivně spravovaný, nebo už jen udržovaný v chodu?
2) Je zde dostatek hráčů, nebo celý týden nikoho nepotkáte?
SyrLuk
Hráč
Testovací pole: nikdy
Kontaktovat uživatele:

Re: Andaria - žije?

Příspěvek od SyrLuk »

Ahoj, no Andarka je tu pro nás spíš srdcová záležitost. Či-li najdeš tu tak cca okolo 30 lidi každej den. Někdy nás nalogne i více. Na vývoji se stále pracuje => shard stále někam směřuje a nestagnuje. Unikum spatříš určitě v nové magii plus pár dalších věcech. Radím zkus a doufej, že potkáš ty správne lidi co si rádi hrajou.
Herold Spravce (Havantu) Herold Silmor Ilerenský (elf) - rytíř templu, vrácen z onoho světa aby splnil svou přísahu
Obrázek
Duše odpočívajících hrdinů: Gebhard, Hromislav, Geasspar, Caenseidhe Essegeas, Elaine, Vorgas, Faila, Ohtar, Silamor, SyrLuk
William Purse
Hráč

Díky za odpověď. Líbí se mi RP, líbí se mi rozličnost povolání a vím, že se dělala celá nová magie, atd. Proto bych se rád přidal k Andarii.

Už jsem ve hře, tak se jdu rozkoukat ;)
mirim
Hráč

Příspěvek od mirim »

1) Server je aktivně spravovaný. Chystá se přechod ze Sphery na RunUO a s tím spojená úprava spousty systémů (včetně naší unikátní nové magie). V přípravě je i modernizace webu, kterou mám náhodou na starosti já :) Co se questů týče, je tu rozjetá zajímavá a hlavně spletitá hlavní questovní linie, trochu smutné je ale to, že hráči ji tak uplně nědokáží využít. Úroveň serveru/realizačního teamu bych obecně hodnotil jako chvalitebnou, co v mých očích trochu pokulhává jsou hráči. Hra tak nějak zevšedněla a i hráči zevšedněli, chybí mi tu takové ty "Velké postavy" jako byly v časech kdy jsem začínal, takové ze kterých člověk tekl že je vůbec viděl (Malagar, Willhrub, Chava, a další...) Ne že by tu chyběla velká jména, ale už spíš chybí ten vztah od hráčů...

2) Dostatek hráčů tu myslím je, samozřejmě je to o náhodě - taky se mi stávalo, že když jsem logl tak jsem ve dvou městech nepotkal živou duši. Nedávno jsem ale stál u portálu v Thyrisu, kupodivu i v docela pozdních hodinách - kolem desáte, ve všední den - a k mému velkému překvapení kolem mě proběhlo snad deset lidí...

No. Tak a teď bych měl i otázku já :) A to s jakou myšlenkou to Stan tenkrát zakládal? A taky možná jestli by ses mohl trochu rozepsat o situaci na Kelevaru. Poslední dobou mám nálady ohledně Andarky různorodé, myslím že pohled někoho z těch prahráčů by mě mohl trochu poučit :) Jestli to nechceš psát veřejně tak klidně SZ. Předem dík.
RCG Zaldur [Mág. Občas.]
Faergas Githan [Praetorián]

„Pouze ti, kteří se odváží jít příliš daleko, mohou přijít na to, jak daleko se dá jít.“ Thomas Stearns Eliot
William Purse
Hráč

Tak mé první postřehy:
Andaria žije ;).
Potvrzení registrace zabralo necelý den, takže super.
Potkal jsem už i nějaké PK a je moc příjemné, když vás pozdraví a hraje svoji RP, místo kelevarského Kal vas flam (nejsilnější útočné kouzlo, tenkrát).
Cítím se poněkud zmaten, furt moc netuším, co mám dělat, ale to se poddá...

K tvé otázce:
Na Kelevaru jsem strávili podle mě tak 2 roky. Ve finále jsme se přidali k Orderům (královský řád) a jeden z nás se stal i Velmistrem celého Řádu. jenže hra měla smysl jen ze začátku. neomezené skilly znamenaly, že obchod téměř nefungoval. Jen rare itemy. Takže hra pak byla jen o PvP. Vybraly jste si, jestli modří nebo červení a valilo se.
Magie celá včudu, používal se jen kal was flam (ohnivé útočné kouzlo), šipka do sebe pro zrušení paralýzy, heal, paralýza. Kouzla se jely většinou ze svitku (rychlejší seslání, méně many, navíc se při psaní svitku používali inscriptori s gm skillem a itemy na zvýšení magery nad 100%). Žádný prostor pro pestrost, všichni stejné brnění a všichni ten samý postup.
Hrávali jsme spojení přes teamspeak a připomínalo to spíš Counterstrike. Když tě sundali, tak než si pořadně dopadl z koně, tak už tě přes bandáže jeden oživil a druhý svitkama doléčil do plna. Takže šup na koně a valíš dál. Nedělní turnaje to samé, všichni stejný postup, stejný equip. Plno skillu nefungovalo, nebo neměly smysl. Skrývání se dalo použít jen tak, že si ho použil v boji, když protivník sesílal kouzlo a to mu díky tomu failnulo. Ale na klávesové zkratce měl každý hned odkrývání skrytých, takže ti to vydrželo asi vteřinu.
O jedněch prázdninách vypadal můj herní režim takto: hrál jsem od 21:00 do 07:00, pak jsem do 13.00 spal, pak jsem hrál od 13:00 do 17:00, od 17:00 do 21:00 jsem byl s klukama venku a hráli fotbal a kecali o ultimě. Naprostý masakr, ale bylo to fakt peklo.
Stana pak napadlo, že bychom si udělali svůj server. Chvilku jsme tu běhali všichni, ale pak zůstal jen Stan. Myšlenka byla taková, že Stan nechtěl už to univerzálno, chtěl, aby si člověk mohl vybrat způsob hry, která mu vyhovuje. Jako v Diablu, každý máme raději jinou postavu a s jinou se nám jinak hraje. Ale že nemůžete hrát stejně Sorcku a Barbara. Hlavně tu měla být myšlenka, že můžete prožít příběh. někdo jako mocný čaroděj, jiný jako skromný řemeslník. Fungující obchod, nová magie, nové předměty.

A to je to, co mě teďka láká. Hrát si to po svém, že nebude vadit, když se 3 dny nelognu. Hrál jsem teď asi měsíc Wartune, ale to je masakr. Extrémní nátlak na používání realných peněz, jinak se během chvilky nechytáš.

No a teď zas ty: Jak to tady na Andarce šlape? Kdysi jsem tu chvilku hrál, Stan dělal ještě admina. A nesnášel mě tu, protože jsem mu furt hlásil bugy a on z toho nemohl. Funguje ještě to, že když je na zemi hlava a ty se rozběhneš k ní, tak ji pak před sebou kopeš jak kopačák? Mohly by se udělat fotbalové turnaje, pokud to není opraveno ;)
mirim
Hráč

Příspěvek od mirim »

Kopat s hlavou už nemůžeš, pokud vím :D

Jak si psal s těma itemama - bohužel mi připadá, že se něco podobného začíná pomalu dít i na Andarce. Do světa se valí čím dál tím větší počty drahých návodů, jak se říká "na questu v silveru za socku". Co se týče třeba magie, tak ta je i není monotónní... Kouzel je sice asi sto padesát nebo kolik, ale ve finále se (v pvp) používá dohromady tak dvacet, přičemž je to rozdělené pro magiče, nekry a kněze... Těch mechanických postupů jak bojovat za jednotlivá povolání pak už taky příliš není a ani nikdy nebude, ultima nemá základ pro nějaký pestrý pvp systém jak ho známe z moderních her... Nicméně člověk neznalý systémů si to objevování určitě užije :) Na poznávání světa a jeho fungování mám nejlepší vzpomínky z UO :)
RCG Zaldur [Mág. Občas.]
Faergas Githan [Praetorián]

„Pouze ti, kteří se odváží jít příliš daleko, mohou přijít na to, jak daleko se dá jít.“ Thomas Stearns Eliot
P.L.
Hráč

Příspěvek od P.L. »

Co se týče itemů tak v dnešní době v herní inzerci která ale funguje prakticky pouze zde na forku s přístupem hráče tak uvidíš přehršle a prakticky jen nabídky na koupě a výměny těch nejdražších itemů co se tu nachází.
Herní komunita je bohužel už příliš zkamarádíčkovaná a opravdu silné hraní role si tu užiješ pouze pokud budeš odmítat partu či další výměnu jiných než čistě herního kontaktu. Pokud během hraní povypínáš ICQ,skype, TS a opravdu budeš odmítat partu tak máš vysokou šanci si tu i pěkně pohrát avšak záleží na koho narazíš. Ale co se systémů týče stále se na něčem dělá (teď tedy prakticky jen na tom přechodu na RunUO) ale nemusíš se bát že by si pak GMka dali nějakou dělší pauzu. Questy jsou tu různorodé a než jsem si dal pauzu od hraní tak byli poměrně časté a obzvlášť když QGM někdy na tebe kouknou a potěší je tvoje hra tak se nemusíš bát že by jsi pak dlouho na žádný Q nenarazil :wink: bohužel takových hráčů co by QGM dělali radost tu už také moc není díky rozmáhajícímu se PKření
Zubo - Vždy věrný Kulguru a obětován Mrogrothovi
Inet - Bývalá šaman, matka a kojná mnoha barbarák, vysloužilá baruk, vysloužilá dočasná správce Thyru, khrum co zpívat o legendy a kdo vědít co dál... Dál Herndall novýho Imeru

Kulgurovský radikální levicový hardcore roleplayer - nemluvte na mě se zavřenou helmou na hlavě. Kdo tomu huhlání má rozumět
panda.pf
Hráč
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od panda.pf »

Myslim, ze hrani na andarce ma stale obrovske kouzlo a prinasi velky stupen zabavy.. Jediny problem spatruji v nedostatku hracu.. konkretne novych hracu.. To je zalezitost, ktera muze andarku brzdit a v dlouhodobejsim casovem horizontu ji zcela zabit - imho. Proto by, myslim, prospela iniciativa od recentni komunity hracu i GM, kteri andarku dobre znaji a znaji jeji vyhody a krasy. Na Andarce byl udelan poradny kus prace at uz ze strany GM, tak ze strany hracu tvoricich jeji barvitou a hlavne jak prosperujici tak upadajici historii - proto si zaslouzi mit nejakou budoucnost a vetsi komunitu a rust.. Jak rikam, problem vidim v nedostatku prichozich hracu... Pokud je nekde topic resici podobnou problematiku, tak prosim o link a pokud ne, pojdme o tom diskutovat. V cem to je ? Maji to tu novacci tezke? Je pro zacinajiciho hrace mnohem vetsi strasak z poznavani relativne slozitych systemu a bez potrebnych informaci tezky poustup k vybave, bojeschopnosti, moznosti hrat roli ? Nebo rovnou vidi klady volnosti a roleplayingu a zamiluji se ? Podle me ne.. Kdybych se mel nyni jako novacek rozhodovat mezi nejakym modernim WoWkem a nebo Andarkou, prijde mi Andarka proste az moc HC a tezko bych objevil jeji kvality, ktere podle me (jako zkusenejsiho hrace s informacemi) mnohonasobne moderni hry prevysuji... To je podle me problem.. a myslim, ze neni neresitelny.. Zamerit se trochu na podporu novacku ve smyslu urychlit jim pochopeni cele Andarky, ulehcit jim pristup k informacim.. (ne tem vzacnym jako napr. navody na lektvary, ale spis ty systemove, co a jak.. jak to tu chodi)... uchranit je pred stresujicimi situacemi, kdy musi neco treba pul dne hledat nebo shanet nebo se vyptavat , nevim, proste takove ty veci, ktere cloveka totalne otravi.... A take jakym zpusobem se mohou hraci k Andarce dostat? maximalne od kamaradu, kteri jiz hraji a tech neni moc.. co s tim ? Nu.. uz me nic nenapada.. Tak co na to rikate?
Luthien
cvrk
Hráč

Příspěvek od cvrk »

Podpořím předešlej post: Problem je v nedostatku nově příchozích.
A doplním od drobnost: další úroveň problému je taky v odchodu starých hráčů.
(Staří odejdou a Noví nepříjdou)
Viděl bych v tom něco víc, přece ne každej založí rodinu a ztratí tak čas na hru.
Obrázek
od devíti k pěti a ještě míň
Valvius
Hráč

Příspěvek od Valvius »

Nováček, když příjde, potřebuje motivaci, aby tu zůstal. Vzpomínam si, mě hned druhý den pojelo PK (doteď si pamatuju jméno, ale nebudu zlej) a pak najednou ta motivace opadla o 100% dolů, protože jako mág bez knihy, hole, známejch... Nicméně pak pro mě motivace přišla a to (holt jsem takový :D ) v podobě thyriskýho senátu. A ten senát, světe div se, byl rozdílem mezi okamžitym odchodem a dalším půldruhym rokem, co tu jsem. (Takže díky Zaldure, Alkine, bez vás bych tu nebyl vůbec :) )
Ta hra prostě musí chytnout, čímkoliv. Ruku na srdce, Andárka nikdy nebyla technický ráj, kdybych měl volit jen podle skriptových vymožeností, tak už jsem jinde. Ta hlavní zbraň, aspoň pro mě, je svět. Svět, děj, příběh, historie... A právě tohle musí na každýho nově příchozího dýchnout (tím chci naznačit, že už i ve falšňáku se můžou objevovat narážky na andarijský příběh/historii). Teď je tu problém, že než se rozkouká nejen co se systémů týče (to mně trvalo půl roku a přežil jsem to), ale hlavně co se dějově týče, tak už je často pryč. Třeba právě proto se snažim s postavama nováčkům, který potkam ten příběh nějak zajímavě vylíčit, ale sám na to určitě nestačim. Tady je době vidět, že i hráči mají možnost a moc pomoct, ale musí jich být na to víc.

Jo, abych nezapomněl. Musíte brát v potaz, že pokud chceme nalákat nejen ty, který ultimu znaj, ale i úplný nováčky, tak je nutný nebrat je všechny jen jako pvmery (nedej bože pvpery a hned je házet do pvp). Co se tohohle týče, tak mi tu chybí víc nezabíjecích miniquestů. V tomhle ohledu je tu snad jen Pelias a i to je pro nový hráče možná trochu nudný (nicméně pro mě stále nejlepší miniQ tady). Rád bych tu viděl víc questů na rozkoukání se (Z Thyrisu posílá chlápek objednávku do Ilerenu, odtud zas někam dál, nejen po městech) a taky questy (i když tady teda nemam představu co vše je současně/na RunUO možné) podporující RP. Tedy, aby moh nováček vydělávat RPčkařením. Teď je tu pár questíků, aby zabil jeleny, přines škorně... A až skončí, tak (protože úplný nováčci neznaj makrování nebo nechtěj makrovat a tady se jim není co divit) můžou leda harvit kůže. A opět, motivace -100%...
senátor Konstantin
Ralf z Družiny
kapitán Severus, exstarosta Andoru, důstojník posádky Sigmarova valu, roajalista
magistr Ebro, akademik, právník, diplomat a mistr trivia
Kitty
Hráč

Příspěvek od Kitty »

pro novacky bez podpory, je tento svet az moc hc. se nekde zjevite a nevite co delat. ti stastnejsi potkaji zaziteho hrace jini pk. vubec by nebylo na skodu zridit nejaky misto a nebo u "spawnu" postavy npc, ktery by mluvilo pouze na novacky a reklo jim neco o tom jak se pomalu zaclenit a zacalo treba tim dorucovacim questem... nechat hru samotnou hrace promichat, netrepat. taky by nebylo od veci takovymu novackovi dat nejaky rezist na pojezdy. pojezd od nejakyho pk at uz rp nebo ne, je asi nejvetsi kamen urazu. clovek v zacatku rp neoceni a chut shanet si z toho nic novou vybavu ztrati a pokud neprijde nejaka pomoc z hury tak dotycny uz nelogne a pujde na aion. k tomu odchazeni starych hracu asi tolik, ze neni cas. zaklada se rodina a nebo se nepohodne s hraci ci gm tymem (a tyhle ctyri asi nejvic). dalsim koncem je dosahnuti maxima. mam vsecko, uz me to tu nebere. jak udrzet stary hrace me nenapada. snad nejakym druhem ultimata. neco jako "mas titul a nejake povinnosti, nelognes li, prijdes o to". je to jenom priklad tak to moc nehrotte. nakonec je tu nejaka uroven vedeni a to umira. driv se vse konzultovalo s hraci a ted se vedeni separovalo. rozdilne metry a nejednota gm to tady taky zabiji. ta chut tu hrat je nejdulezitejsi a je treba ji neustale podporovat, ne nicit...
Motto dne: Udělala bych svět lepším, ale nechtěj mi dát zdroják (zbroják)....
Ainar
Nová tvář

Příspěvek od Ainar »

Valvius píše:...
Kitty píše:...
Podporu pro nováčky mám rozpracovanou. Bohužel teď nejsou kapacity, tak se to protahuje...
Questař plnokrevník - "Chci taky trochu nenávisti pro sebe."
William Purse
Hráč

Pár postřehů ode mě. Jelikož jsem nováček, tak se to může hodit...

Trefili jste hřebíček na hlavičku. Nováček na Andarce je jako Alenka v říši divů. Falešný svět je krok správným směrem, ale řekl bych, že v dnešní podobě nemá moc valný význam. Naučí člověka používat předměty, ale nepomůže mu v reálném světě.

Klíčové jsou podle mě webovky. Sekce pro nováčky chce předělat. Technická část je super, ale chybí doporučení a konkrétní kroky ve "skutečnémů světě.

Dále to chce dát do světa pomocníky pro nováčky - hned u spawnu v jednotlivých městech by mělo být npc, co pomocí questů nováčka naučí základy - např. zadá mu, aby si skočil koupit prut, potom po něm bude chtít přinést ryby, pak je opéct, pak ho pošle k někomu jinému. Zkušení přeskočí, ale nováčci dostanou klíčové rady.

Potkal jsem už dost PK a ani jedno mi neublížilo.

Ale obávám se, že rozjet Andarii nebude jen tak. Bude to vyžadovat spoustu času od GM. a ti mají pravdu, že to dělají zadarmo a ve volném čase. Takže by to chtělo velkou diskuzi mezi GM a zkušenými hráči. Hlavně si říct, kam se má shard vyvíjet. Potom konkrtní kroky a potvrdit si navzájem, že do toho jsou GM i hráči ochotní jít. S některými úpravami textů a návodů na webovkách můžou pomoci zkušení hráči a ušetří GM nějaký ten čas.
Nolda
Admin

Příspěvek od Nolda »

William Purse píše:Potkal jsem už dost PK a ani jedno mi neublížilo.
Pokud PK beres podle cerveneho jmena, tak to tady nema (temer) zadny vyznam. :)
Připomínky, poznámky, kritiky, reklamace, udání, stížnosti řeším přes SZ (soukromé zprávy).
William Purse
Hráč

Nolda píše:
William Purse píše:Potkal jsem už dost PK a ani jedno mi neublížilo.
Pokud PK beres podle cerveneho jmena, tak to tady nema (temer) zadny vyznam. :)

Ano, bral jsem to podle barvy ;)
Lainadan
Redaktor AŠ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lainadan »

Já bych nováčkům zakázal nějakou dobu chodit na forum, protože ze začátku jsem si hodně rozmýšlel, jestli do takovéto komunity chci vůbec patřit. Nechal bych jim viditelné tohle Pro Nováčky..
Šéfredaktor plátku Lainadan Coraër
Cadon Rorngrarg [Praetorian]
Odpovědět